Dr. bach filosofie

Het uitgangspunt van de filosofie van Dr. Bach is: Behandel de oorzaak van de ziekte en niet het gevolg. Gezondheid is de perfecte harmonie tussen ziel, geest en lichaam. Als ziel, geest en lichaam niet in harmonie zijn met elkaar,
dan worden we ziek.

Mensen zijn uniek, er bestaan op de hele aarde geen twee dezelfde. Omdat we uniek zijn reageren mensen allemaal anders op bepaalde situaties. Je kunt ook zeggen, dat we allemaal een eigen persoonlijkheid hebben en het is de bedoeling dat wij die persoonlijkheid perfectioneren. Dr. Bach zegt ook: ‘Het enige waarvoor we moeten zorgen is dat we onze eigen persoonlijkheid behouden, ons eigen leven leiden en kapitein zijn en blijven op ons eigen schip en dan zal alles goed zijn.

Door het perfectioneren van deze kwaliteiten in ons zelf brengt een ieder van ons de hele wereld een stap dichter bij zijn glorieuze einddoel. We doen dit allemaal op onze eigen manier en niemand heeft het recht de ander te
beletten dat doel te bereiken. Als we onze eigen intuïtie volgen, onze eigen wensen, onze eigen gedachten en verlangens, dan zouden we alleen maar vreugde en gezondheid kennen. Als we afdwalen van onze levensweg, dan zullen we onderhevig zijn aan emoties, stemmingen, die niet positief zijn, zoals angst, onzekerheid, eenzaamheid, vluchten in onwerkelijkheid.
Er kunnen in ons leven situaties ontstaan die pijnlijk voor ons zijn, als kind al. Wat doen we om maar niet die pijn te hoeven voelen, we doen er een dekseltje op en we gaan weer verder. Het is een overlevingsstrategie die we onbewust hanteren, want we kunnen en willen niet leven met zielepijn, die ons hele leven zal gaan bepalen. Als we dat gaan doen dwalen we af van onze levensweg, we zijn onszelf niet meer en dan komt de uniekheid van de mens om de hoek kijken, want daardoor gaan we allemaal op onze eigen manier die pijn wegstoppen.

Onze ziel is de plaats waar al die pijn wordt weggestopt en de ziel gaat lijden, maar we houden stevig die deksel erop. Maar op een gegeven moment wil de ziel de pijn kwijt en gaat deze afgeven aan het lichaam en ons lichaam wordt ziek of de zielepijn uit zich in psychische klachten. Er is een disharmonie ontstaan tussen geest, ziel en lichaam.

We zijn dan ver afgedwaald van onszelf. Daarom zegt Dr. Bach ook ‘pak de oorzaak aan, niet het gevolg’. De Bachbloesems kunnen op een zachte manier helpen de ziel te helen, zodat geest, ziel en lichaam weer in harmonie zijn met elkaar en wij weer terug zijn bij ons zelf. Heel belangrijk is in dit proces van heling, dat wij wíllen helen en dat wij naar onszelf wíllen kijken, er is iemand die even met u mee wilt lopen, maar uiteindelijk zult u het toch alleen moeten doen.

Zachte krachten kunnen ons hierbij helpen en dat zijn: Liefde, vrede, vreugde, vertrouwen, hoop, zekerheid en wijsheid.

Wij gebruiken cookies in de eerste plaats om jouw gebruikservaring te verbeteren en onze onlinediensten beter te laten functioneren
X